Den Vestjyske Frihedsgudinde - i Flamingo Naturpark
Den vestjyske Frihedsgudinde

Den vestjyske Frihedsgudinde

Borgmester H.C. Østerby sagde bl.a. i sin indvielsestale:

"Make it big", siger de på den anden side af Atlanten, hvor tydeligvis titlen til dette værk er fra.

I min sommerferie var jeg et par uger i USA og besøgte blandt andet Frihedsgudinden i New Yorks havn.
For tidligere immigranter såvel som for nutidens turister er det en stor oplevelse at komme tæt på det verdensberømte symbol ved indsejlingen til New York.

Men jeg er sikker på, at det ikke kan måle sig med "Den Vestjyske Frihedsgudinde" ved Damhus å.
Denne udgave vil simpelthen give genlyd "over there".

Frihedsgudinden, Statue og Liberty – lad os bare kalde den for den "amerikanske udgave af den Vestjyske Frihedsgudinde" – var en venskabsgave fra Frankrig, et mindesmærke for uafhængighed for frihedog ligeret.

Her i Flamingo Naturpark er statuen en anden form for symbolik.Det er først og fremmest et kunstværk – en gave til skøre idéer og skæve eksistenser. En hyldest til storheden i det nogle gange lille Vestjylland – og til kærligheden.

Et eksempel på vestjysk foretagsomhed og lune, der matcher kulturkommunens sans for initiativer på kanten af den brede smag.
Og så er skulpturen lavet af genbrugsmaterialer fra parkens mangeårige virke – nogle kalder det skrammel."

-

Projektet er tilvejebragt med arbejdskraft fra unge mennesker, der har en bedre dagligdag ved at bruge deres krop og hænder - fremfor at gå i skole. Selve "Frihedsgudinden" er udført af kunstneren Kat Fischer.

Indvielsen af Frihedsgudinden

Ca. 150 mennesker var mødt frem til indvielsen som udover at have borgmesteren – også havde sangeren Poul Krebs som taler. Poul Krebs der er kommet i Flamingo Naturpark fra før den blev en park, sang som en hyldest til projektet , "Brudebuketten" – ligesom i originaludgaven uden musikledsagelse:

Familiebillede

Familiebillede med de tre unge mennesker, der har været med til, at bygge Frihedsgudinden, Nicklas, Benjamin og Kasper. Derudover er kunstneren Kat Fischer, der har designet skulpturen også med, samt Poul Krebs og Borgmester HC. Østerby, der begge bidrog ved indvielsen. Og så er der også mig selv. og Poul Krebs, Borgmester, HC. Østerby og jeg selv i midten.